Resa till Stora Karlsö

Våra boenden

Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrområdet med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och nära restaurangen, båten och muséet.

Många som besöker Stora Karlsö väljer att bo över på ön. Det är ett sätt att upptäcka mer av denna speciella ö och känna att man har ön för sig själv när sista båten gått. Lugn och frid vilar över ön när den ljumma sommarkvällen kommer, och den klara luften och det kristallklara vattnet möter dig på morgonen.

Boendeutrymmena är utspridda över ön. Några av dem i gamla historiska byggnader, andra i nybyggda hus i traditionell gotländsk stil och som tidsbegränsat alternativ just nu även två moderna glampingtält. Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrområdet med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och nära restaurangen, båten och muséet.

I alla våra boenden ingår lakan, mellanstor handduk och städning.

Tillgång till boendet från kl 14 på ankomstdagen.
Utcheckning kl 09.30 på avresedagen.

I några boenden ingår även måltider i restaurangen, i övriga boenden kan man välja att ha självhushåll i de allmänna köken eller att äta i restaurangen.

Boendena har, på lite olika avstånd, tillgång till WC och dusch.

De allmänna köken är utrustade med gasolspis och gasolugn, micro, vattenkokare och kaffebryggare. Kylskåp och torrförrådskåp med anvisade hyllplan för respektive boende. Enstaka frysfack finns.

Läs mer om boendealternativen i de olika områdena på ön nedan eller klicka dig vidare här eller i kartan:

Fyrområdet Hien Norderhamn

Norderhamn

Båten anländer till Norderhamn. I Norderhamn, eller hamnen som den ofta benämns, ligger också restaurangen och muséet. Här kan du bada direkt från stranden eller hoppa i från bryggan, ta en titt i den gamla fiskeboden i sten, Mosebod, eller vandra runt och titta på fyrkantsgravarna och andra forntida lämningar liksom göra en kort promenad till grottan Stora Förvar.

I Norderhamn finns det gjutna betonggångar mellan bryggan, restaurangen, muséet och en WC för personer med funktionsnedsättning, som möjliggör för fler att komma ut och njuta av stillheten på ön.

Bo i Norderhamn – olika alternativ

Hien

Hien kallas den undanskymda viken som du kommer till när du går längs stranden västerut, på väg upp mot fyren. Ca 400 m från Norderhamn. I bortre änden av Hien ligger den branta fyrtrappan upp till fyrområdet och vid stranden finns en fin badbrygga. I Hien kan du njuta av solnedgången från Wöhlerhyllan eller prova den gamla fyrtrappan upp till platån.

Här finns ett gemensamhetskök och en toalettbyggnad med dusch. Här finns också olika boendealternativ av varierande standard.

Bo i Hien – olika alternativ

Fyrområdet

När man bor uppe på fyrplatån har man en svindlande vacker utsikt över Stora Karlsö och Östersjön. När mörkret sänker sig påminner fyrens blänk om svunna tider. Härifrån hörs sillgrisslornas knorrande och svalornas lekfulla skrik extra nära. Åt vilket håll du än ser är utsikten vidunderlig och platsen är en bra startpunkt för utforskande av ön.

Till fyrområdet kommer man genom att från Norderhamn följa stigen förbi Hienviken och gå uppför den branta fyrtrappan, ca 800 meter.

På fyrområdet – i fyrbyn – kan man bo i fyren (dock stängd under 2023–2025 för renovering) eller i de gamla fyrvaktarbostäderna. Boendet är gammaldags men bekvämt. Bergshyddan, i sänkan på väg upp mot fyren, har enklare standard.

Bo i fyrområdet – olika alternativ

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?