Resa till Stora Karlsö

Bra att veta

Välkommen hit! Här finns lite praktisk information inför ditt besök.

Stora Karlsö är ett naturreservat med rikt fågelliv, vacker flora och intressant historia och geologi. För att skydda och bevara naturen finns några särskilda reservatsregler att tänka på. Man får inte plocka blommor eller ta med sig fossiler eller stenar från ön. Det är inte heller tillåtet att ta med husdjur till ön. Runt hela ön finns ett fågelskyddsområde där det råder tillträdesförbud mellan 15/3 och 15/8, undantaget stranden i Norderhamn och Hien. Fågelskyddsområdet är markerat med gula skyltar.

En guidad tur med våra kunniga guider erbjuds till alla våra besökare och ingår i priset för resan. Vi ordnar guidetur varje dag kl. 10:45, samt även kl. 14:00 under högsäsong. Guideturen påbörjas inne i museet. Vill man av någon anledning gå på egen hand får man bara gå på guidestigen och man måste ha med sig en karta. Kartor samt vårt guidehäfte finns att köpa i restaurangens kiosk. Besök gärna grottan Stora förvar, fyren och museet.

När båten har lagt till vid Stora Karlsö och du går i land på ön är det samling för ALLA nyanlända vid flaggstången på ön direkt efter ankomst. Här får du viktig information kring ditt besök på ön. Övernattande gäster får hjälp av boendevärden att checka in direkt efter välkomsttalet.

På Stora Karlsö finns en restaurang som serverar lunch, middag, och frukost. Här finns också en café-del. Restaurangen är belägen i Norderhamn, nära till båten, och med en fantastisk utsikt över viken. Om man vill äta lunch i restaurangen under dagen så bokar man lunchen direkt efter välkomsttalet. Övernattande gäster skall även boka middagen i förväg. Picknick kan man äta vid bord utanför museet eller på stranden.

Lakan och en mellanstor handduk ingår i alla boende på Stora Karlsö.

Ja, men framkomligheten är begränsad. Det går inte att gå hela guideturen med barnvagn eller rullstol, men däremot kan man ta sig fram i Norderhamn (där båten anländer). ”Terränggående” barnvagnar går även att köra på vägen (som går från Norderhamn till fyren). I Norderhamn finns det betonglagda stigar från båten upp till restaurangen och en handikapptoalett. Bärsele för barn finns att låna.

Det går bra att lägga till med egen båt i Norderhamn. Ta kontakt med tillsynsmannen när du närmar dig eller kommit iland, telefon 070-323 72 40. Läs mer om att ankomma med egen båt.

Nej, det är inte tillåtet att flyga med drönare över Stora Karlsö under perioden 15 mars till 15 augusti. Förbudet gäller hela ön. All start och landning på ön med luftburna farkoster såsom flygplan, helikopter och drönare kräver dessutom tillstånd från länsstyrelsen, oavsett tid på året.

Nej. På grund av att ön är fågelskyddsområde med många häckande fåglar är det inte tillåtet att föra iland hund, katt eller annat sällskapsdjur. Ledarhund får medföras, men måste meddelas vid bokning av resa och eventuellt boende.

Hundvakt? För att möjliggöra för hundägare att komma ut till Stora Karlsö i större utsträckning kan Karlsöbolaget förmedla kontakt med personer och familjer i närheten av Klintehamn som kan tänka sig att vara hundvakt för en dag eller eventuellt över natt. Som hundägare kontaktar du själv den eller de du tror passar dig och din hund och ni kommer överens om villkoren. Kontakta Karlsöbokningen om du vill få aktuell kontaktlista.

Om du kommer med egen bil finns gratis parkering nära båten i hamnen i Klintehamn. Det går också att åka buss från Visby till Klintehamn och vissa turer under dagen stannar vid hamnen.

Norderhamn är den plats där båten anländer.

Hien ligger ca 400 meter från Norderhamn och man tar sig dit på en stenig stig längs stranden.

Fyrområdet ligger ca 800 meter från Norderhamn. Man fortsätter förbi Hien uppför den branta fyrtrappan. Fyrområdet kan också nås från Norderhamn via grusvägen, ca 1,5 km lång.

För gäster som ska bo på fyrområdet kan bagage transporteras av öns personal. Information ges av boendevärden vid ankomst. För gäster som ska bo i Hien finns det cykelkärror att låna för att dra sitt bagage i.

Om du kommer ut till ön innan du har tillgång till boendet kan bagage förvaras i där för avsett förvar i Norderhamn i anslutning till restaurangbyggnaden. Detsamma gäller om avresan sker senare under dagen än utcheckningen på morgonen kl 9.30.

Ön har eget dricksvatten. För besökare kan medhavda vattenflaskor fyllas på i en kran bakom restaurangbyggnaden. I restaurangen kan flergångsflaskor köpas och då fyllas på från kranen.

Ön har ett fåtal duschar och vi rekommenderar våra gäster att duscha sparsamt och hellre utnyttja möjligheten till bad.

Vägglössen ökar i samhället på grund av att vi reser mer. Vi rekommenderar därför våra gäster att inte förvara väskor och kläder under sängarna. Lakan ingår i alla boenden då vi inte vill att egna sängkläder ska användas i våra boenden.

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?