Aktuellt

Konstutställning i restaurangen

Varje år får en ny konstutställning ta plats i restaurangen på Stora Karlsö.

Fyrtrappan, illustration av Aron Landahl.Årets konstutställning på Stora Karlsö är Tio vyer av Karlsö – teckningar av Aron Landahl. Aron Landahl är tidigare Karlsöguide men även illustratör, konstnär, berättare och biolog och blev förra året Augustprisnominerad för boken Alla äter alla

Aron Landahl är uppvuxen i Visby och han har hela sitt liv tecknat och illustrerat. År 2019 fick han ett stipendium av IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för färg och form, och detta möjliggjorde en resa till Japan. Även ett arbetsstipendium från Uppsala kommuns kulturnämnd år 2020 har bidragit till framväxten av hans bilder.

Under fem somrar med början år 2010 arbetade Aron Landahl som guide på Karlsö. Hans intresse för ön började kanske på resan när han som mellanstadieelev reste med skolan på dagsutflykt. Sedan ett antal år tillbaka finns fyra vykort med Aron Landahls Karlsömotiv att köpa i restaurangen ute på ön. Originalen till dessa fyra ställs nu i sommar ut på ön, och får sällskap av ytterligare sex teckningar. Kanske är han på väg mot hundra bilder av Karlsö? Inspirerad av den japanske konstnären Hokusai (1760–1849) som tecknade hundra bilder av Fuji kom idén till den nu påbörjade bildserien. Karlsö som en tårta i havet i stället för berget Fujis karaktäristiska silhuett.

Augustprisnominerad

Aron Landahl har illustrerat Barbro Lindgrens barnböcker Titta Rödluvan (2020) och Titta Lill-Hans (2022). Han gett ut två egna böcker med både text och bild; Dropp dropp 2019 och Alla äter alla från 2023. Den senare boken blev Augustprisnominerad i kategorin Årets barn- och ungdomsbok, och fått bilderbokspriset Snöbollen vars syfte är att uppmuntra upphovspersoner och förlag att tänja bilderbokens konstnärliga gränser. I år kommer ytterligare två böcker ut. Surr om pollinerande insekter och Buren med text av gotlänningen Mark Wallerius.

Besjälade växter, mystiska skuggor och lurande faror

Aron Landahls bildvärld har en dragning åt surrealism trots sin naturnära genre. Besjälade växter, mystiska skuggor och lurande faror lockar i Landahls värld. Vad som helst kan egentligen dyka upp i nästa sekund.

Aron Landahl ser sig själv som konstnär, berättare och biolog. Bilden som konstverk måste få vara överordnad, och med den höga konstnärliga kvalitet som bilderna håller står de tydligt för sig själva som konstverk. I Arons bildvärld möter vi dramatiska kamper i djurens värld, med naturens kretslopp som signum, konflikter som uppstår mellan natur och civilisation. I utställningens teckningar finns inga människor finns med, här lämnas naturen i fred. Balansgången mellan att skapa intresse och komma med pekpinnar är svår. Men genom att skapa intresse kan vi se ett eget ansvar och fundera på hur en själv kan minska konflikten. Aron tar naturens parti.

Utställningens tio teckningar är tecknade med ritstift och tusch. Volymerna skapas genom vita ytor och styrkan på tuschen. Ett detaljarbete, där inget kan ändras i efterhand. Inget förstoringsglas, inget darr på hand. Hundratals små prickar och minimala streck blir sammantaget ett helt hav, en hel äng med blomsterträngsel, ett spräckligt grissleägg eller en dunkel grottas skrovliga yta. Stjärnhimlens fyrverkerier ovanför platån och Fyrtrappans vindlande stigning uppför rasbranten förpassar oss direkt till ön.

Tio vyer av Karlsö – teckningar av Aron Landahl, visas i restaurangen från den 4 maj till slutet av augusti. 

Karlsömotiv, illustration av Aron Landahl.

Grissla under vattnet. Illustration av Aron Landahl.

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?