Jobba på Stora Karlsö

Guide eller boendevärd

Vill du jobba som guide eller boendevärd på Stora Karlsö i sommar? Nu har vi påbörjat rekryteringen inför årets säsong. Sista ansökningsdatum är den 28:e februari. Läs mer om vad det innebär att jobba på Stora Karlsö och ansök nedan!

Säsongen 2024 startar fredagen den 3 maj och sträcker sig till söndagen den 1 september. Under denna period behövs personal på ön som kan ta emot och guida våra besökare. Vi söker nu dig som vill arbeta som guide eller boendevärd i sommar. Arbetsgivare är Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings Aktiebolag, även kallat Karlsöbolaget eller Karlsöklubben, som varit aktivt sedan 1880 och har bedrivit organiserad turistverksamhet på Stora Karlsö sedan 1920-talet.

Som guide är din huvuduppgift att ta emot besökare på ön och berätta om öns natur, fågelliv, växter, kulturhistoria, geologi och arkeologi. En guidetur tar ca 2,5 timme och du måste vara beredd att guida två ordinarie turer per dag. Förutom guidning ingår dagligen andra arbetsuppgifter: ta emot och vinka av båten, städa allmänna utrymmen som toaletter/duschar och museet, hantera sopor och varuleveranser, utföra diverse underhållsarbeten (måla, snickra, klippa gräs, m.m.), inventera fåglar och växter, etc. Dessutom skall man vara beredd att hjälpa boendevärden när det är mycket att göra i boendet. Barnguidningar, som komplement till de ordinarie guideturerna, erbjuds regelbundet. Barnguidningen är en kortare och anpassad tur, för barn 5-10 år. Fyrguidningar erbjuds ibland också för övernattande gäster och en sådan tar ca 45 minuter. Du guidar upp till två kvällar per vecka i fyren. Totalt är arbetsdagen ca 6-8 timmar.

Många guider har läst eller läser biologi, medan andra kanske har läst historia, arkeologi, geologi, etc. Du behöver inte vara expert på blommor och fåglar, men du bör ha stort intresse för naturen, tycka om att möta människor, tala inför grupp och inte vara rädd för att rycka in där det behövs arbetskraft. Andra uppgifter än guidning innebär t.ex. att hjälpa boendevärdarna och tillsynsmannen med underhåll av boendet och naturtillsyn. Under perioden maj-juli ligger tyngdpunkten i guidningen på fåglar och växter medan det efter mitten av juli förskjuts åt arkeologi, historia och kulturhistoria. Guidning sker normalt på svenska men du skall även vara beredd att guida på engelska. Övriga språkkunskaper så som tyska, franska eller spanska är meriterande, framförallt under perioden juli-augusti. Växt- och fågellistor finns översatta till de vanligaste språken. Du måste under arbetstid bära de av Karlsöbolaget tillhandahållna arbetskläderna. Fortbildning anordnas regelbundet av Karlsöbolaget. De flesta som jobbar hos oss studerar på högskola eller universitet.

Sedan ett par år finns också en kombinerad guide- och forskarassistenttjänst att söka under period 1 och 2. Vi behöver lite mer arbetskraft samtidigt som forskarna i Baltic Seabird Project, som bedriver forskning på Stora Karlsö, har behov av lite extra assistans. Därför finns denna kombinerade tjänst. När alla guider behövs och när någon av de övriga guiderna har ledigt förväntas du utföra de ordinarie guideuppgifterna som beskrivits ovan. Övrig tid innebär tjänsten även att hjälpa forskarna i Baltic Seabird Project med bland annat observationsstudier och datainsamling till deras intressanta havsfågel- och ekosystemforskning. Arbetsgivare för denna tjänst är till 50 % Karlsö Jagt- och Djurskyddsförening och till 50 % Baltic Seabird Project och arbetstiden ska i det hela fördelas jämnt mellan de två arbetsområdena. Titta gärna in på balticseabird.com för att läsa mer om forskningsprojektet.

Som boendevärd arbetar du ganska självständigt. Du ansvarar för att boendet är rent och komplett, checkar in gäster, kör bagage och har en lite mer övergripande kontroll på verksamheten på ön. Som boendevärd måste man vid behov kunna delegera uppgifter till guiderna, via tillsynsman. Du har även nära kontakt med bokningskontoret. Arbetet är mer omfattande och innefattar mer ansvar än guidearbetet och ersättningen är därför lite högre. Innan du börjar arbeta som värd går du med vid sidan av en annan boendevärd ett par dagar för att se hur arbetet fungerar. Du arbetar också nära tillsynsmannen hela tiden. Totalt är arbetsdagen ca 6-8 timmar.

Till uthyrning har vi ca 60 bäddar fördelat i olika bostäder. I boendet ingår såväl sänglinne som städning. Arbetet är fördelat på tre områden; fyrområdet, Norderhamnsområdet och Hien. Du måste ha B-körkort då transporter mellan Norderhamn och fyrområdet sker med fyrhjulig motorcyckel och personbil. Praktisk utbildning för motorcykeln sker på plats. Du måste bära tillhandahållna arbetskläder under arbetstid. Vi tror att du som blivande boendevärd på Stora Karlsö är positiv, lösningsorienterad och gillar att arbeta både självständigt och i grupp. Du får gärna ha ett naturintresse och vill arbeta för att öns besökare känner sig hemma. Kanske har du jobbat som värd på något vandrarhem tidigare?

Guider och värdar söker under vissa fasta perioder. Det innebär att personal normalt bytes samtidigt, undantag kan dock förekomma. Normalt äger en överlämningsperiod om minst två dagar rum vid personalbyte, för att kunna överföra kunskap till det nya gänget. Det är tillåtet att söka fler än en period och man bör ange vilken/vilka perioder man kan tänka sig att arbeta. Vi eftersträvar en blandning av tidigare erfarna guider och nya guider för att kunna föra kunskap och erfarenheter vidare. Efter sin arbetsperiod förväntas avslutande personal lämna ön för att lämna utrymme till det nya gänget att installera sig och skapa sina egna rutiner. Kortare besök före eller efter sin arbetsperiod ska godkännas av tillsynsman på ön.

Vår krögare, som driver restaurangen på Stora Karlsö, önskar personal som kan tänka sig att arbeta några timmar tidiga kvällar med till exempel servering och disk.  Ange därför gärna i din ansökan om du kan tänka dig att jobba extra på kvällarna samt om du har restaurangvana. Tider, lön med mera görs upp direkt med krögaren och ligger helt utanför Karlsöbolagets tjänster och ansvar.

Perioder för 2024

Guider:

  • Period 1: 2 maj – 21 juni, 2 tjänster + 1 kombinerad guide- & forskarassistenttjänst
  • Period 2: 19 juni – 25 juli, 3 tjänster + 1 kombinerad guide- & forskarassistenttjänst
  • Period 3: 23 juli – 3 september, 3 tjänster

Boendevärd:

  • Period A: 12 april – 22 juni
  • Period B: 19 juni – ca 17 september
  • Period C: 19 juni – 4 augusti

Extraguider och extra boendevärdar:

Bor du på Gotland? Har du varit guide tidigare eller kan mycket om Stora Karlsö? Eller tycker du om att städa och ge övernattare en bra upplevelse? Hör då gärna av dig om du kan tänka dig att stå med på en lista för eventuella kortare inhopp.

Lön

Guide: 500 kr/dag inklusive en betald ledig dag per vecka som skall tas ut under arbetsperioden.

Boendevärd: Enligt överenskommelse inklusive en betald ledig dag per vecka som ska tas ut under arbetsperioden.

Återkommande personal får 50 kr extra per dag från andra året och 100 kr extra per dag från tredje året.

Till lönen kommer lagstadgad semesterersättning om ca 12 %. Från beloppen dras skatt enligt gällande skattetabell. Notera att man inte får avsluta sin period med lediga dagar då det är viktigt med överlämning till nya guider.

Förmåner

  • Karlsöbolaget tillhandahåller arbetskläder, sänglinne och handdukar.
  • Boende samt lunch i restaurangen är kostnadsfritt.
  • I och med anställningen erhåller du ett säsongskort på Karlsöbåten och kan resa kostnadsfritt hela säsongen.
  • Du får en fri tur- och returresa mellan din bostadsort och Klintehamn (billigaste res-sätt, inom Sverige) i anslutning till din arbetsperiod.

Sista ansökningsdag

Ansökningar tas emot fram till den 28 februari och ansökan (CV och personligt brev) mailas till rekrytering@storakarlso.se.

Mer information

Vid frågor kontakta Cecilia Thomsson som är ansvarig för rekryteringen.

Cecilia Thomsson
Rekrytering
Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB
cecilia.thomsson@hotmail.com
Tel: 073-0336379

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?