Resa till Stora Karlsö

Skolresa

Många skolklasser åker till Stora Karlsö och får en upplevelse för livet. Vissa klasser åker ut till ön som en dagsutflykt, medan andra stannar kvar en eller flera dagar. Ön är ett av världens äldsta naturskyddade områden och rik på udda sevärdheter.

På Stora Karlsö finns mycket att se och upptäcka för barn och ungdom. Det finns en ovanlig natur och en unik kulturhistoria som gör att elever lätt kan finna meningsfulla och spännande uppgifter. Med hjälp av Stora Karlsös kunniga guider kan du dessutom på hjälp med tips och idéer.

Givetvis måste man inte ha ett ambitiöst program om man åker ut med sin klass till Stora Karlsö. Ni kan bara ha det skönt och roligt och njuta av havet och den fina omgivningen. Men om din klass vill ha studieuppgifter finns här några exempel:

  • Fågellivet. Från de höga fågelbergen kommer man mycket nära de tusentals sillgrisslor och tordmular som häckar på ön. Bästa tiden att se sillgrissla och tordmule är maj och juni, och vill man vara med om hoppningen ska man besöka ön i slutet av juni eller början av juli.
  • Fyren. Från fyren och fyrplatån har du en magnifik utsikt över Gotland. Fyren tändes första gången 1887 och har en spännande historia. Med hjälp av Karlsös guider kan du ta med dig eleverna upp i självaste fyrtornet!
  • Historien. Det finns få platser som bättre än Stora Karlsö kan visa så tydliga spår av alla tidsåldrar, från äldsta stenålder till nutid. På ön finns många grottor, bronsåldersgravar och järnåldergravar och många av dem är väl tillgängliga och enkla att komma nära.
  • Fossilerna. På Stora Karlsö förstår man med en gång vad det innebar att Skandinavien låg vid ekvatorn för 400 miljoner år sedan. Fossiler och spår av urtidsdjur finns överallt i kalkstenen.
  • Växtlivet. På Karlsö är det alvarmark och det tunna jordtäcket gynnar en speciell typ av växter. Kommer ni ut i slutet av maj och början av juni kan ni skåda tusentals blommande orkidéer i vidunderliga orkidéängar.

Priser för skolresa till Stora Karlsö

Skolresor erbjuds rabatterat pris på resan till Stora Karlsö. Kontakta oss för offert. Samma reducerade pris gäller även för lärare och medföljande föräldrar. I priset ingår båtresa från Klintehamn tur och retur, besök i museerna samt guidning av ön. Eventuell extraguidning av fyren ingår också.

Övernattning

På Stora Karlsö finns det ett vandrarhem. Väl mellan självhushåll eller att äta måltiderna i restaurangen. Det finns tvättmöjligheter och WC, och dusch i närheten av boendena vid stranden i Hien. Badbryggor finns på flera ställen på ön. Lakan och handduk ingår i priset.

Bra att veta

  • Skolresepriset gäller från årskurs 1-9
  • Stora Karlsö är naturreservat och är öppet för besökare från maj till september
  • Vi möter er vid båten
  • Lakan och linne ingår i boendet
  • Städning ingår ej (gäller de som bor över i vandrarhemmet)

Kontakta oss

För bokning eller mer information, ring 0498-24 05 00 eller e-posta till boka@storakarlso.se.

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?