Platser på ön

Hesselby läde

Hesselby läde är en av Gotlands två raukportar, den andra finns i Lergrav i Rute. Här har Ancylussjön grävt bort lösare delar av berget och endast en pelare av revkalksten står kvar. Vågorna nådde inte riktigt upp till bryggan mellan rauken och berget och denna blev kvar som ett tak.

Namnet Hesselby kommer från en gård i Linde socken och det sägs att folk från denna gård förvarade fiskeredskap i ”ladan” (lada heter läde på gotländska). Åsen utanför som går i östlig riktning är en strandvall från Litorinahavet.

Växten skogsbingel kan man finna på raukportens norrsida och under juni-augusti kan du se gulsporre med gula blommor i en tät klase, och axveronika med blåvioletta blommor växa på hedmarken utanför Hesselby läde.

På väg bort mot thujabeståndet ser du en fyrkantig sten på höger sida. Det är en minnessten rest av en gotländsk landshövding vars namn var Grönhagen. Grönhagen besökte ön 1732 och förde med sig denna sten för att tala om att han varit här. Stenen bär en inskription om händelsen på svenska på ena sidan och på latin på den andra. Grönhagen är annars ökänd för rivningen av Roma klosterruin och planerna på rivning av Visby ringmur.

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?