Ät gott på Stora Karlsö

Nytt & på gång i restaurangen

Välkomna till restaurangen på Stora Karlsö! Vi gillar klimatsmart och biologisk mångfald. Det betyder att du hittar mycket grönt, lokalt mathantverk, ursprungsgrödor samt kött och fisk från Gotland hos oss. Vi är ett Sustainable Plejs – ett nätverk av krögare och producenter på Gotland som ska göra ön till landets mest hållbara matdestination. Vi jobbar aktivt med FN:s hållbarhetsmål på daglig basis.

Vi har fullständiga rättigheter och serverar stolt ett urval öl från Snausarve, Alskute och Burgsviks bryggeri. Vi gillar vin! Noga utvalt, mycket hantverksviner, ofta ursprungsdruvor, gärna från andra öar i södra Europa. Läskande alkoholfria alternativ, eftermiddagsdrinken och fika hittar du också.

Och såklart skarpsill! Den fina lilla nordiska sardinen som alla på ön, fåglar som människor, äter. Du hittar den på frukostbuffén, till lunch och på vår förrättsbuffé till middagen.

Vinlistan 2023

Småskaligt producerade viner från andra öar i Europa, ursprungsdruvor, kvinnliga vinmakare, törstsläckare, det perfekta solnedgångsvinet – äntligen är vår lista klar och alla viner på plats på vår lilla ö.

Sedan sist har vi utökat andelen viner från Sicilien, som får sällskap av  våra godingar från Mallorca, Teneriffa, Menorca, El Hierro och La Gomera – och såklart Gotland! Några klassiker har också hittat hit – frisk Sancerre, en ljuvlig Barolo och en solig Pinot från Sonoma – Head High! Ultimat våghöjd på Stora Karlsö.

Vinlista och aktuella menyer


KonstnärsresidensKonstnärsresidens i Restaurang Stora Karlsö

Kreativitet & experimentlust är förutsättningar för att klara av de omställningar vi & vår planet står inför. Vi i restaurangen på Stora Karlsö gillar kombinationen av de stora & små frågorna – vad blir det för mat? Hur kan vi äta för att öka hållbarheten –  ekonomiskt, socialt & ekologiskt? Konst är mat & mat är konst – såklart måste vi ge plats för konstnärer här ute, som kanske annars inte hittat hit! Därför inrättar vi nu ett konstnärsresidens, med fokus på framtid & hållbarhet. I sommar är Åsa Cederqvist aktuell som en av konstnärerna i den rikstäckande utställningen Vävda rum som görs genom Riksförbundet Sveriges Konstföreningar på 130 lokala konstföreningar i hela Sverige. Utställningen består av tio virtuella verk som placeras med hjälp av AR augmented reality. Åsas verk Giga-annum kommer att ges en exklusiv placering på Stora Karlsö och finnas tillgängligt att upplevas hos oss under sommaren.


Drömmen om en ö - författarsamtalMåndag 24 juli kl 17

Per J Andersson, en av grundarna av resetidningen Vagabond, är aktuell med reportageboken Drömmen om en ö där han berättar om tio öar världen runt, alltifrån norrländska arbetarparadiset Norrbyskär via grekiska Amorgos och spanska El Hierro till avlägsna Muravandhoo, Norra Sentinel, Denis Island och Gotland, Fårö och Gotska Sandön. Vi är glada att få bjuda in till ett samtal med Per, hans första besök på ön!

Läs mer

Kvällsturer

Lördagarna 20 maj, 17 juni, 15 juli och 12 augusti 2023 kommer det gå att åka ut till ön & äta middag på kvällen, utan att övernatta. Båten avgår kl 16:10 från Klintehamn och går tillbaka mellan 20:30 och 21:00. Restaurangen kommer att ha fina erbjudanden på mat och dryck.

Läs mer

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?