Bo på Stora Karlsö

Våra boenden

Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrplatån med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och modernt nära restaurangen.

Många som besöker Stora Karlsö väljer att bo över på ön. Det är ett sätt att upptäcka mer av denna speciella ö och känna att man har ön för sig själv när sista båten gått. Lugn och frid vilar över ön när den ljumma sommarkvällen kommer, och den klara luften och det kristallklara vattnet möter dig på morgonen.

Boendeutrymmena är utspridda över ön. Några av dem i gamla historiska byggnader och andra i nybyggda hus i traditionell gotländsk stil.

Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrplatån med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och modernt nära restaurangen.


Fyrplatån

På fyrplatån – i fyrbyn – kan man bo i fyren (dock stängd under 2023 för renovering) eller i de gamla fyrvaktarbostäderna. Boendet är gammaldags men bekvämt. Kök, WC och dusch finns i nära anslutning till rummen. Här väljer man mellan självhushåll eller att äta i restaurangen.


Bo i fyrbyn - olika alternativ

Hien

Hien kallas den undanskymda viken som du passerar på väg från Norderhamn och upp mot fyren. I bortre änden av Hien finns trappan upp till fyrplatån och vid stranden finns en fin badbrygga. I Hien finns ett gemensamhetskök och en toalettbyggnad med dusch. Här finns också olika boendealternativ av varierande standard.


Lindholms bod kallas den röda sjöboden invid stranden (2-bäddsrum).


Spanghytte var Willy Wöhlers sommarstuga och har nu två 2-bäddsrum med tvättfat på rummen.


Hiheim erbjuder ett 2-bäddsrum och ett enkelrum med tvättfat på rummen.


Strandhuset är ett nyare hus i äldre stil, byggt 2007. Huset är byggt i så kallad skiftesverksteknik som man på Gotland ofta kallar för bulhus. På nedervåningen finns två rum med hög standard. På Strand ovan finns ett stort 5-bäddsrum, ett stort 4-bäddsrum och ett mindre 2-bäddsrum. Öppnar du dörren och kliver ut på terrassen har du stranden ett stenkast från dig bara. Närmare havet kan du nästan inte komma.Norderhamn

Fiskestugorna i Norderhamn är vårt nyaste och mest moderna boende. Samtidigt ansluter de stilmässigt till de gamla fiskebodar som fanns på ön för länge sedan. Fiskestugorna tillkom 2015 och är byggda i traditionell gotländsk bulhusteknik. Här får du ett bekvämt boende i nära anslutning till restaurangen, båten och museet. Fiskestugorna är smakfullt inredda i gotländsk stil med sköna sängar, braskamin och vacker utsikt. Fiskestugorna är dessutom anpassade för funktionshindrade gäster, utan trösklar och med plats för rullstol och i nära anslutning till WC.


I Norderhamn finns också en gammal fiskebod från 1800-talet, Herrbodi. Här finns två enklare rum av vandrarhemsstandard, ett 3-bäddsrum och ett enkelrum.GlampingVälkommen att bo bekvämt mitt i naturen!

Att bo i glampingtält i Norderhamn är att uppleva det förtrollande med att sova i tält. Samtidigt som man njuter av karlsös natur och skönhet kopplar man av i en bekväm och stilren tältupplevelse. Tältens unika läge i Norderhamn erbjuder närhet till såväl stranden som restaurangen där man äter alla måltider. Dessutom är det nära till museet, toalett och utedusch. Glamping-alternativet erbjuds för första gången 2023 och är en unik och exklusiv upplevelse eftersom vi har ett tillfälligt tillstånd under en begränsad tid. Boka via tfn 0498-240500 eller e-post boka@storakarlso.se. (Går ej att boka via internetbokningen.)


Läs mer om glamping

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?