Bo på Stora Karlsö

Våra boenden

Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrplatån med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och modernt nära restaurangen.

Många som besöker Stora Karlsö väljer att bo över på ön. Det är ett sätt att upptäcka mer av denna speciella ö och känna att man har ön för sig själv när sista båten gått. Lugn och frid vilar över ön när den ljumma sommarkvällen kommer, och den klara luften och det kristallklara vattnet möter dig på morgonen.

Boendeutrymmena är utspridda över ön. Några av dem i gamla historiska byggnader och andra i nybyggda hus i traditionell gotländsk stil.

Välj det boende som passar dig. Högst upp på fyrplatån med svindlande utsikt, nära morgondoppet och stranden i den skyddade viken Hien, eller bekvämt och modernt nära restaurangen.


Fyrplatån

På fyrplatån – i fyrbyn – kan man bo i fyren eller i de gamla fyrvaktarbostäderna. Här är standarden lite högre och städning ingår. Boendet är gammaldags men bekvämt. Kök, WC och dusch finns i nära anslutning till rummen. Även här väljer man mellan självhushåll eller att äta i restaurangen.


Bo i fyrbyn - olika alternativ

Strandhuset i Hien

I Hien finns ett nybyggt strandhus med hög standard. Huset är i byggt i så kallad skiftesverk som man på Gotland ofta kallar för bulhus. På nedervåningen finns två rum med hög standard. Öppnar du dörren och kliver ut på terassen har du stranden ett stenkast från dig bara. Närmare havet kan du nästan inte komma.Hien - vandrarhemmet

Hien kallas den undanskymda viken som du passerar på väg från Norderhamn och upp mot fyren. I bortre änden av Hien finns trappan upp till fyrplatån och vid stranden finns en fin badbrygga. I Hien finns vandrarhemskök och toalettbyggnad med dusch. Här finns också olika boendealternativ av vandrarhemsstandard. Lindholms bod kallas den röda sjöboden invid stranden (2-bäddsrum). Spanghytte var Willy Wöhlers sommarstuga och har nu två 2-bäddsrum. Hiheim erbjuder ett 2-bäddsrum och ett enkelrum. Strand ovan är ovanvåningen på det nybyggda strandhuset i gammal bulhusteknik. Här finns ett stort 5-bäddsrum, ett 4-bäddsrum och ett mindre 2-bäddsrum.Norderhamn - Fiskarstugorna

Fiskestugorna i Norderhamn är vårt nyaste och mest moderna boende. Samtidigt ansluter de stilmässigt till de gamla fiskebodar som fanns på ön för länge sedan. Fiskestugorna tillkom 2015 och är byggda i traditionell gotländsk bulhusteknik. Här får du ett bekvämt boende i nära anslutning till restaurangen, båten och museet. Fiskestugorna är smakfullt inredda i gotländsk stil med sköna sängar, braskamin och vacker utsikt. Fiskestugorna är dessutom anpassade för funktionshindrade gäster, utan trösklar och med plats för rullstol och i nära anslutning till WC.Norderhamn - Herrbodi

I Norderhamn finns också en gammal fiskebod från 1800-talet, Herrbodi. Här finns två enklare rum av vandrarhemsstandard.


Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?