Aktuellt

Konstnärsresidens

Konstnärsresidens hos restaurangen på Stora Karlsö

En kvinna ser en skog genom en mobiltelefonKreativitet & experimentlust är förutsättningar för att klara av de omställningar vi & vår planet står inför. Vi i restaurangen på Stora Karlsö gillar kombinationen av de stora & små frågorna – vad blir det för mat? Hur kan vi äta för att öka hållbarheten –  ekonomiskt, socialt & ekologiskt?

Konst är mat & mat är konst – såklart måste vi ge plats för konstnärer här ute, som kanske annars inte hittat hit!

Därför inrättar vi nu ett konstnärsresidens, med fokus på framtid & hållbarhet.

Vår ö är en fantastisk & extrem liten plats. Vi hoppas den ska ge impulser till kreativitet, idéer, nya sätt & vägar att bjuda in & skildra den här fantastiska biotopen som är världens näst äldsta naturskyddsområde, med nya intryck & metoder.

Konstnär Åsa Cederqvist till Stora Karlsö sommaren 2023!

Åsa Cederqvist är intresserad av cykler och förvandlingar, både innehållsligt och materiellt, såväl i kroppen som i naturen. Cederqvist arbetar multidisciplinärt, i dialog med levande material, ny teknik och arkivmaterial, med rumsliga installationer och ett slags digitalt och materiellt komposterande. Återkommande undersöker hon människans instinkter, beteenden och de samhälleliga infrastrukturer vi förväntas leva inom. Arbetet uttrycks genom video, skulptur, installationer samt i offentliga verk. Hon skapar gärna vad hon kallar ”förlängningar” i form av live element eller genom digitala medel. Åsa Cederqvist är utbildad på Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Senaste åren har hon gjort mängder av utställningar, både internationellt och nationellt. Hon har gjort offentliga verk för Statens konstråd, Folkets hus och parker, Stockholm konst, och håller på med ett för Kvibergs Park genom Göteborg Konst.

I sommar är hon aktuell som en av konstnärerna i den rikstäckande utställningen Vävda rum som görs genom Riksförbundet Sveriges Konstföreningar på 130 lokala konstföreningar i hela Sverige. Utställningen består av tio virtuella verk som placeras med hjälp av AR augmented reality (så som i Pokemon Go). Åsas verk Giga-annum kommer att ges en exklusiv placering på Stora Karlsö och finnas tillgängligt att upplevas hos oss under sommaren.

Giga-annum, 2023

En vattenbubbla tycks sträcka ut sig över Norderhamn(AR verk, ca 15 min långt) av Åsa Cederqvist

Programmering och AR utveckling av Untold garden, ljuddesign och mix Martin MIghetto, Producerat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar för utställningen Vävda rum, utvecklad av Untold garden och curator Ulrika Flink

I det här verket möter du en vattenande. I verket undersöker hon parallellen i en alltmer utmattad mänsklighet och en utarmad planet: Har vi glömt bort att vi också är natur? Vad händer med oss när vi inte längre har tillgång till kreativitet och lekfullhet och hur blir det när vår planet inte går att leva på länge? I detta verk gläntar vi på dörren till naturens egen röst och kraften i det vilda som finns både i naturen och inom oss. Det sägs att vatten skulle vara naturens medium för att kommunicera med mänskligheten. Det är hög tid att vi börjar lyssna.

Vill du veta vad som händer på Stora Karlsö?